ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ЋЕ ПОМОЋИ ЛЕЧЕЊЕ МАЛЕ МИЛИЦЕ
18.07.2013

Осмогодишњој Милици Мијајловић дијагностикована су четири обољење, ометена је у развоју, болује од астме, деформитета кичме и стопала, а прошле године је имала и операцију на срцу, због урођеног срчаног обољења. Она је само једно од двадесетак деце чији су родитељи од Градске општине Палилула тражили помоћ за лечење.„Њен коефицијент интелигенције је 34, што значи да је тешко ометена у развоју. Са седам година су рађене анализе које су показале чист генетски налаз. Када смо прошле године отишли у Београд узели су крв на анализу мени и супругу и послате у Швајцарску и Немачку. Усмено смо добили резултате да њено обољење није наследно, већ стечено и да може да се лечи, али да је лечење скупо. Резултате нисмо узели из Београда јер нисмо имали пара да одемо“, прича Тања Мијајловић, мајка осмогодишње Милице, која је очајна због помисли да њеном детету има лека, али да они не могу да јој помогну због тога што немају пара.

Милици је тек са осам година дијагностиковано и урођено срчано обољење, због чега је хитно морала на операцију у Београд. „Кад је августа прошле године доктор отворио да је оперише, рекао је да је остало још само један центиметар до пуцања те аорте. Она је била задебљана, па су је секли приликом операције, срце су вадили, одвајали га у неки суд, било је страшно. Верујте ми, кад легне, не знамо да ли ће се пробудити. То могу да разумеју само родитељи оболеле деце, нико други, прича Миличина мајка. Њеном оцу Радославу најтеже пада то што Милица не може да живи као сва остала деца. „Само наша душа зна како се осећамо и колико се боримо за њу. Жао ми је што не може да се дружи као треба са осталом децом, што не може да иде у школу са својим вршњацима. Она је пошла прво у специјалну школу, па није могла, сада похађа патронажну, односно учитељице долазе овде. То може само до четвртог разреда, а шта ћемо после не знам. Ми се трудимо да јој дамо макар нашу љубав, а за друго не знам шта да кажем“, каже Радослав.

Породици Мијајловић се налази у тешкој материјалној ситуацији, са месечним примањем од 16.000 динара, колико износи инвалидска пензија Миличиног оца Радослава. Од те пензије издржава се осам, до недавно девет чланова, јер Тања и Радослав имају шесторо деце, једна ћерка се скоро удала и изашла из стана, а са њима живи и Тањин отац. Миличина браћа и сестре немају никакав здравствени проблем и одлични су ђаци и студенти.

Председник Градске општине Палилула је приликом посете породици Мијајловић обећао помоћ, најпре у виду финансијских средстава за одлазак у Београд по резултате и на контролу, на коју је требало да оде још прошле године.

„Ми ћемо још у току данашњег дна определити средства, тако да ће породица Мијајловић већ почетком наредне недеље моћи да оде у Београд. Ја опет позивам све људе добре воље да помогну и овом, и свој осталој деци, тако што ће се прикључити овој нашој акцији „Помозимо нашој деци“ за подршку лечења тешко оболеле деце“, рекао је председник ГО Палилула Бобан Џунић и подсетио да ће ова акција трајати док год буде било потребе за помоћ деци са ове општине. Такође, сви родитељи којима је потребна помоћ за лечење своје деце, могу и даље да се обрате општини.

За оне који желе да у наредном периоду уплате средства за помоћ деци могу потписати уговор о донаторству, уплатом на наменски рачун општине Палилула 840-2879741-16, док се заинтересовани грађани могу о начину уплате информисати у општини Палилула, на телефон 290-600.